Hiperenflasyon konusundaki bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan Johns Hopkins Universitesi uygulamalı ekonomi profesörü Steve Hanke, istatistiksel açıdan Türkiye'de hiperenflasyon ihtimalinin oldukça düşük olduğunu söyledi.
Dünya gazetesinden Elif Karaca’nın sorularını yanıtlayan Hanke, “Türkiye'de hiperenflasyon ihtimalinin imkansız olduğunu söyleyemem ama istatistiksel açıdan bu ihtimalin oldukça düşük olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Hiperenflasyonun çok nadir görülen durum olduğunu ve dünya tarihinde bugüne kadar sadece 62 hiperenflasyon vakasının yaşandığını belirten Hanke, “Türkiye, kurumları çok zayıf ve merkez bankası (TCMB) kötü sicile sahip bir ülke olması nedeniyle endemik bir 'yüksek' enflasyon sorunu yaşıyor” şeklinde konuştu.
Hiperenflasyonun tanımını, akademik literatürde 1956’da kabul edildiği gibi “aylık enflasyon oranı yüzde 50'yi aşarsa” şeklinde yapan Hanke, geçmişte bu durumun yaşandığı ülkelerden örnekler de verdi.
Bulgaristan’da para kurulu uygulamasına geçilmesiyle birlikte hiperenflasyonun hemen son bulduğunu belirten Hanke, Türkiye için de aynı uygulamayı önerdi.
Çözüm çok basit döviz kurlarını sabitlersin Köprü otoyol h.alanlarını özelleştirirsin yandaşlara vakıf ve cemaatlere para akıtmayı durdurursun kaçak saraydaki ondan fazla uçağı maybach mercedesleri satarsın olur biter..
Çözüm basit. Bu milletin başından chp ve avanelirini devlete dine düşman olanları techir edeceksin ha bide yanlarına heykelerini verip yollacaksin..