Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Ücretsiz oyunlar Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Yeni papanın seçilmesine yönelik süreç başlıyor... Siyah ya da beyaz dumanın yükseleceği baca Sistine Şapeli'ne kuruldu

This browser does not support the video element.

Papa Franciscus'un hayatını kaybetmesinin ardından, yeni papanın seçilmesi süreci başlıyor. 7 Mayıs’tan itibaren kardinaller, Sistine Şapeli'nde yapılacak Konklav'da bir araya gelecek. Yeni papanın belirlenmesi için yapılacak oylamaların sonucuna göre bu bacadan siyah ya da beyaz duman çıkacak. Siyah duman, henüz uzlaşma sağlanamadığını; beyaz duman ise yeni papanın seçildiğini simgeleyecek.

Vatikan itfaiyecileri yaklaşan Konklav için Sistine Şapeli'nin tepesine baca kurdu.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un hayatını kaybetmesinin ardından, yeni papanın seçilmesi süreci başlıyor. 7 Mayıs’tan itibaren kardinaller, Sistine Şapeli'nde yapılacak Konklav'da bir araya gelecek.

Yeni papa seçilene kadar sürecek olan bu toplantılar sırasında çeşitli oylama turları gerçekleştirilecek. Oylamaların sonucuna göre Sistine Şapeli’nin çatısına yerleştirilen bacadan siyah ya da beyaz duman yükselecek.

Siyah duman, henüz uzlaşma sağlanamadığını; beyaz duman ise yeni papanın seçildiğini simgeleyecek.

Beyaz duman çıktığında, seçilen papa “Habemus Papam” (Bir Papamız Var) anonsuyla halka duyuruluyor.

Sistine Şapeli içerisindeki gizli odaların birinde yer alan, siyah dumanın başarısızlık ve beyaz dumanın ise papanın seçildiği anlamına gelen duman mumları 2013 yılında görüntülenmişti. (Üstte)

Yine şapeldeki gizli odaların birinde yer alan, yeni papayı seçmek üzere oy pusulalarının atıldığı mühürlü sandık 2013 yılında görüntülenmişti. (Üstte)

Papa belirleme süreci: Konklav

Konklav'a 80 yaşının altındaki 135 kardinalin katılması gerekirken İtalyan basını, bu sayının 133 olabileceğini belirtiyor.

Bir kardinalin ağır hasta olduğu, kardinal Giovanni Angelo Becciu'nun da Londra'daki gayrimenkulün satışından zimmete para geçirdiği gerekçesiyle 2023'te ceza alması sebebiyle Konklav'a katılmaktan çekilebileceği ifade ediliyor.

Kilise hukukuna göre, Konklav'daki oylamada üçte iki çoğunluğu alan kardinal, görevi kabul etmesi durumunda 1,4 milyarlık Katolik aleminin yeni ruhani lideri yani Papa ve Vatikan Devlet Başkanı olacak.

Konklav'da papanın seçilmesi durumunda ilk olarak Sistine Şapeli'nden beyaz duman çıkması sağlanarak dünyaya yeni papanın belirlendiği mesajı iletilecek. Ardından yeni papa, Aziz Petrus Bazilikası'nın locasından dünyaya takdim edilecek.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER