Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

OVP sonrası dolar/TL kurunda hareketlilik

Orta Vadeli Program (OVP) sonrası dolar/TL, sınırlı yukarı yönlü hareketini sürdürerek 26.82'li seviyelerden işlem görüyor.

Dolar/TL sınırlı yukarı yönlü hareketini sürdürerek 26.82’li seviyelerden işlem görürken, bugün ekonomi yönetiminin OVP hakkında basın mensuplarına yapacağı açıklamalar ve haftalık döviz rezervi ile bankacılık sektörü verileri izlenecek.

Ekonomide yaklaşık iki yıldır terkedilen ortodoks politikaları yeniden uygulayarak raydan çıkmış enflasyonu kontrol altına almayı planlayan hükümet, dün açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon beklentisini yukarı çekip, büyüme beklentisini düşürdü.

Senelerdir düşük faiz vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir yandan OVP’ye desteğinin tam olduğunu belirtirken, diğer taraftan büyümeden “kesinlikle taviz” vermeyeceklerinin altını çizdi.

Yüksek enflasyon ile mücadele edileceği vurgusuna rağmen OVP’de ekonomik büyüme projeksiyonlarının yine de görece yüksek kalması dikkat çekti.

‘SIKI PARA POLİTİKASI İLE BÜYÜME TAHMİNLERİ UYUMSUZ’

Adının açıklanmasını istemeyen bir bankacı, OVP ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ekonomi yönetiminin vurgu yaptığı sıkı para ve maliye politikası ile ekonomik büyüme tahminlerinin uyumsuz olduğuna dikkat çekti.

“Türkiye’de son olarak 2018’de ortodoks bir para ve maliye politikasıyla belirgin sıkılaşma yapılmıştı. Bu politika izlenirken 2019 büyüme hedefi yüzde 2.3, gerçekleşme ise yüzde 1 idi” diyen bankacı, “Şimdi ise öyle bir yavaşlama hedeflenmiyor, ki yayımlanan rakamlar TCMB enflasyon raporunda yayımlanan tahminlerle uyumlu” dedi.

‘FİNANSMAN BASKISI NASIL HAFİFLETİLECEK, BELİRTİLMİYOR’

Nispeten güçlü büyüme projeksiyonları nedeniyle cari ve dış açık probleminin uzunca bir süre süreceğini düşündüğünü belirten bankacı, şöyle devam etti:

“Ayrıca bütçe açığı da yüksek deprem harcamaları nedeniyle bu ve önümüzdeki sene devam edecek. Bu da borçlanma ve bunun finansmanı kaynaklı baskıların uzun süre devam edeceğini düşündürüyor. Bu finansman baskısı mevcut politika araçlarıyla mı hafifletilecek yoksa başka yöntemlerle mi, bu belirtilmiyor.”

BUGÜNÜN VERİ GÜNDEMİ

Bugünün veri gündemine bakıldığında TCMB’nin 14.30’da açıklayacağı haftalık döviz rezervi, yurtdışı yerleşiklerin hisse ve tahvil portföyü ile BDDK ve TCMB’nin yayımlayacağı bankacılık sektörü verileri izlenecek .

Kur korumalı mevduat büyüklüğünün azaltılması için TCMB tarafından hedeflerin belirlenmesinin ardından bankaların mevduat faizlerindeki yükseliş, KKM hesap büyüklüğü ve KKM’den ayrılmak isteyenlerin döviz talebi yaratıp yaratmadığı takip ediliyor.

Reuters tarafından geçen hafta yayımlanan haberde, TCMB’nin belirlediği hedeflerin ardından ilk verilerin dövizden dönen KKM’den ayrılanların TL’ye dönmek yerine ağırlıklı olarak dövize geçmeyi tercih ettiği belirtildi.

Uzmanlar TCMB’nin belirlediği hedeflere göre KKM’den çıkış takviminin yıllar alabileceğini, başka teşvikler gelene veya TL güçlenene kadar tasarruf sahiplerinin döviz tercih edeceklerini ifade ediyorlar.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER