BIST 100 10.209 DOLAR 32,40 EURO 34,81 ALTIN 2.397,29
13° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • İçel
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Kırmızı et fiyatları fren tutmuyor... Fiyatlar yeniden artışa geçti

Dar gelirli vatandaşların, bir kilogram ucuz et ve kıyma satın alabilmek için oluşturduğu uzun kuyruk, 21. yüzyılın ilk çeyreğini tamamlamaya hazırlandığımız bu döneme damga vuran hazin bir görüntü olarak toplumsal hafızamızdaki yerini aldı.

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü dramatik biçimde düşen milyonlar, peş peşe gelen zamlarla el ve cep yakan kırmızı ete de kıymaya da uzaktan bakar hale geldi.

Artan fiyatlar nedeniyle tüketim geriledi. Geniş kesimlerin evine, ayda sadece bir kilogram et ya da kıyma ancak girebiliyor.

Yanlış anlaşılmasın! Vatandaş, kasaptan ya marketten et almıyor ya da daha doğru bir deyişle alamıyor.

Et ve Süt Kurumu (ESK) satış mağazaları önünde sabah çok erken saatlerden itibaren yoğun bir kalabalık oluşmaya başlıyor. Ucuz, bir kilo et ya da kıyma almak için saatlerce kuyrukta bekliyor. Bazen de ürün kalmadığı için eli boş dönüyor.

Et fiyatlarında artış sürüyor

Görünen o ki kırmızı ete ulaşmak daha da zorlaşacak. Çünkü, et fiyatları frenlenemiyor. Kesim fiyatları, iki haftalık aranın ardından yeniden yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON), haftalık kesim fiyatlarını duyurdu.

28 Mart’ta yayınlanan güncel verilere göre dana kesim fiyatı 6,53 TL, kuzu kesim fiyatı da 1,18 TL arttı.
Buna göre, dana kesim fiyatı 324,04 TL’den 330,57 TL’ye, kuzu kesim fiyatı da 400,41 TL’den 401,59 TL’ye yükseldi.

Sektör uzmanları, dolar kurunda yaşanan her artışın et fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirterek, “Kur arttıkça yem fiyatları artıyor. Kurdaki harekete bağlı olarak üreticinin maliyeti de yükseliyor. Diğer cari harcamalar da artıyor. Bu da et fiyatlarına yansıyor” dedi.

Kaynaklar, Et ve Süt Kurumu’nun ciddi düzeylerde canlı hayvan ve karkas et ithalatı yaptığını anımsatarak, son yıllarda bu alanda izlenen yanlış politikaların ülke hayvancılığına ağır bir darbe vurduğunu, ülkeyi ithalata bağımlı hale getirdiğini söyledi.

Kaynaklar, ithalatın çözüm olmadığının yaşanan gelişmelerle net biçimde ortaya çıktığını vurgulayarak, “Bu alanda soruna çözüm olacak kalıcı adımlar atılmadı. Ülke hayvancılığını canlandıracak ve harekete geçirecek kararlar alınmalı ve bir an önce uygulanmalı” görüşünü dile getirdi.

Yurt dışına ithal edilen her kilogram et için avuç avuç dolar ödüyoruz. Buna karşılık yerli üreticiyi küstürüyoruz. Sonuç ortada...