BIST 100 10.219 DOLAR 32,21 EURO 34,86 ALTIN 2.444,47
15° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • İçel
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

C Vitamini Nedir?

C Vitamini Nedir?

C vitamini vitamini vücutta meydana gelen birçok hastalığın tedavisi için önemli bir vitamindir. Bağışıklık hücrelerinin ve vücut direncinin artmasını sağlar. C vitaminini herkes günlük beslenme sistemine düzenli ve dengeli bir şekilde yerleştirmesi gerekmektedir.

C vitamini, askorbik asit olarak da bilinen önemli bir antioksidandır. Suda çözünen ve ısıya karşı dayanıksız bir yapıya sahiptir. İnsan vücudunda kıkırdaklar, kemikler, kaslar ve kan damarlarında bulunan kollajen proteini üretmek için sentez sürecinde görev almaktadır. C vitamini, hücrelere genetik açıdan zarar verebilecek serbest radikallerle tepkimeye girer. Sonucunda hücrelerde meydana gelebilecek zararların önlenmesinde etkin bir rol oynar. Özellikle kış aylarında yaşanan soğuk algınlığı, grip veya üşütme gibi hastalıklarda C vitamini tüketimi iyileşme sürecinde bünyeyi sağlam tutarak büyük katkı sağlar. Askorbik asit bir monosakkarit (karbonhidratın en küçük yapısı) çeşididir. Vücudun hemen hemen bütün canlı dokularında bulunur. Bu yüzden, C vitamini, yaralanma durumunda tedavi sürecine iyi gelirken aynı zamanda doku oluşumuna da yardımcı olur.

Askorbik asit vücut tarafından üretilmediği için bu ihtiyaç tamamen besinlerden karşılanmaktadır. C vitaminini ne kadar almak gerektiği kişinin sağlık durumuna, fiziksel yapısına göre değişiklik göstermekle beraber kesinlikle uzman doktorlara danışarak hareket edilmelidir.

C Vitaminin Faydaları

C vitamini birçok hastalığın tedavisi için çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, vücudun çeşitli üretim süreçlerine de birçok konuda katkı sağlamaktadır. Kişinin durumuna göre değişkenlik gösterse de C vitamini tüketimi, kişiye birçok farklı alanda fayda sağlamaktadır.

  • Demir eksikliği yaşayan kişilerde C vitamini emilimi arttırır. Besinlerle alınan C vitamini demiri bağırsaklarda yüksek oranda emilimini sağlayacak asidik bir yapı oluşturmaktadır. Bu sayede, kişinin sağlık durumuna bağlı olarak demir eksikliğinin önüne geçmektedir.
  • Vücud direncini ve bağışıklığını arttırır. Düzenli ve dengeli C vitamini tüketimi kişiyi çeşitli hastalıklardan korunmasına katkı sağlamaktadır.
  • Antioksidan özelliği sayesinde kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. C vitamini, serbest radikallerle tepkimeye girerek hücrelere zarar verecek toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırarak kalp-damar rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı uzaklaştırır.
  • Düzenli ve dengeli C vitamini tüketimi, sağlıklı saçlara, temiz bir cilde ve daha sağlam tırnak yapısına sahip olmanız konusunda da yardımcı olur.
  • C vitamini eksikliği kişinin sağlık durumuna bağlı olarak ruhsal dengesinde değişiklikler yaşatabilir. Düzenli C vitamini tüketimi büyük bir öneme sahiptir.

C Vitamini İçeren Besinler

C vitaminin tamamı besinler üzerinden karşılandığı doğru besini tercih etmek çok önemlidir. Ayrıca sizin ihtiyacınıza yönelik ve iyi gelecek uygun besinleri tercih etmek gerekmektedir. Roka,marul, maydanoz, brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzelerde, lahana, brüksel lahanası, kırmızı veya yeşil biber, domates, özellikle meyvelerde portakal, greyfurt, mandalina, kivi, ananas, kavun, çilek, böğürtlen gibi besinlerde bulunmaktadır. Ayrıca kuşburnu da zengin C vitamini içeren besinler arasında yer almaktadır.