BIST 100 11.468 DOLAR 41,39 EURO 48,88 ALTIN 4.987,65
18° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

CHP Lideri, Ebulfez Elçibey'i andı...

CHP Lideri, Ebulfez Elçibey'i andı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Azerbaycan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i vefatının 20. yılında andı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de mesaj yayınladı

Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan'a verildi. 1980'lerin sonunda Ermenistan yanlısı güçlerce ele geçirildi. 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Ancak uluslararası toplum Dağlık Karabağ'ı bağımsız bir ülke olarak tanımadı.

Azerbaycan'ın demokratik seçimle işbaşına gelmiş ilk cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey (Aliyev) de Dağlık Karabağ'ı yeniden ülkesinin topraklarına katmak istemiş ancak başarılı olamamıştı. Türkiye ve Mustafa Kemal Atatürk sevdalısı Elçibey'in hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 20 yıl geçti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Azerbaycan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i vefatının 20. yılında andı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Gördüğü işkence için değil, işkencede kaybolan Atatürk rozeti için dertlenen, Can Azerbaycan'ın bağımsızlığının sembol isimlerinden, II. Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i, vefatının 20'nci yıldönümünde saygıyla anıyorum" dedi.

CHP Lideri, Ebulfez Elçibey'i andı... - Resim : 1

AKŞENER: TÜRK DÜNYASI'NIN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLİ FİKİR İNSANI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, de Ebulfez Elçibey'i andı.

Akşener, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Türk Dünyası'nın yetiştirdiği değerli fikir insanı, büyük Türk Milliyetçisi, Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı değerli büyüğüm Ebulfez Elçibey'i vefatının yıldönümünde saygı, rahmet ve özlemle anıyorum... Mekanı cennet olsun" dedi.

CHP Lideri, Ebulfez Elçibey'i andı... - Resim : 2
EBULFEZ ELÇİBEY KİMDİR?

Ebulfez Elçibey Nahçıvan'ın Keleki kasabasında 1938 senesinde doğmuştur. Asıl ismi Ebulfez Kadir Güloğlu Aliyev'dir. Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden bitirmiştir.

HAYAT HİKÂYESİ

1970'li senelerde, eski SSCB topraklarına eklenmiş olan Azerbaycan'ın bağımsızlığı için savaşmaya başlayan Elçibey, 1976 yılında Sovyetler'e karşı propaganda yaptığı gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır. 1978 senesinde şartlı olarak tahliye olmuştur.

1988-1989 yıllarında Azerbaycan halkına bağımsızlık mücadelesi yolculuğunda liderlik yapmış ve halkından büyük destek görmüştür. Siyaset hayatına 1989 yılında, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin (AHCP) başkanlığını üstlenmiştir.

Azerbaycan, SSCB'nin 1990 senesinde yıkılmasından sonra 18 Ekim 1991 tarihinde bağımsızlığını resmen ilan etmiş ve Ayaz Muttalibov'un Cumhurbaşkanlığından sonra , Ebulfez Elçibey 7 Haziran 1992 yılında bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı olmuştur.

Milli Kahramanlık Ödülü'nü verdiği Suret Hüseyinov'un Haziran 1993 yılında ayaklanmasının ardından cumhurbaşkanlığı görevini bırakmış ve doğum yeri olan Keleki'ye yerleşmiş.

31 Ekim 1997 senesinde Keleki'den Bakü'ye dönüş yapmış ve AHCP'nin başında tekrar geçmiştir. Elçibey, 1998 yılında gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine,"demokratik ve adil olmadığı nedeniyle boykot ederek katılmamıştır.

Elçibey, Haydar Aliyev iktidarına karşı verdiği sert konuşmalarla halkın dikkatlerini üzerine toplamıştır.

Yaşamı boyunca, Türk dünyasının birleşmesi ve kardeşliği için savaşmış ve bu yolda Bütün Azerbaycan Yolunda isimli bir kitap çıkarmıştır.

İki çocuk babası olan Ebulfez Elçibey, 22 Ağustos 2000'de tedavi için geldiği Ankara'da 62 yaşında hayatını kaybetti.

CHP Lideri, Ebulfez Elçibey'i andı... - Resim : 3