Dolandırıcıların yeni tuzağı, çeşitli yöntemlerle başkaları adına kredi çekmek...
Mağdur bir vatandaş, kendisinden ödeme isteyen bankaya karşı Ankara Tüketici Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, adına 100 bin lira kredi çekildiğini ve ek hesabından da para çekildiğini iddia eden vatandaşa ilişkin borcu olmadığı kararına vardı. Hukukçulara göre ise bu karar emsal teşkil etmiyor.
KRT'de Handan Koltuk ile Haftaya Bakış programında konuya ilişkin uyarılarda bulunan Bilişim Uzmanı Ali Murat Kırık, "Linkleri tıklarken iki kere düşünmek gerekiyor. Bankaların mobil uygulamalarından bu işlemlerin yapılması gerekiyor. BDDK'nın bu olayların üstüne yani bir bankada yüzlerce mağdur çıkıyorsa tek vatandaş suçlu değildir. Tehlike çok daha farklı boyutlara ulaşmış demektir." diye konuştu.
Kırık şunları söyledi:
"Son dönemde banka dolandırıcılıkları giderek artış göstermeye başladı. Birkaç boyutu var bu işin. Öncelikli konu şu oluyor, bankalar dönem dönem krediler veriyorlar. Vatandaşlarımızın önüne sponsorlu reklamlar çıkıyor. Sosyal medyada yurttaşlar banka ile iletişime geçeceğini sanarak bu linklere tıklıyor. Oltalama yöntemi dediğimiz saldırılar. Bir vatandaşımızın adres çubuğunu kontrol etmemesi halinde fark etmesi mümkün değil.
İkincisi ise, mesaj geliyor telefona. "ABD'den hesabınıza girişim sağlanmıştır" diyor. Halbuki bu mesaj bankadan gelmiyor. Panik içinde linke tıklıyorsunuz, sizin şifrenizi alıyorlar. Size geri dönüş sağlıyorlar. O arada tüm işlemleri yapıyor. Mağduriyetle bizi karşı karşıya bırakıyorlar.
İnternet ortamında attığımız her şey dijital iz bırakır. Bankalar, yapay zekayı her zaman kullanmalıdır. BDDK, ciddi düzenlemeler gerçekleştirmelidir. Telefonunuza sızmak artık çok kolay. İnternetin açık olması her zaman risktir. Bir bankaya gittiğinizde bir sürü evrak istiyorlar. Mağdur olan vatandaşları dinliyorsunuz hepsi aynı şeyi söylüyor; "Gece 3'te benim adıma 500 bin lira kredi çekilmiş". Böyle büyük miktarların onay işlemi üst düzey bir banka yönetici tarafından gerçekleştirir. Benim her zaman giriş yaptığım bir IP vardır ya da cihaz bilgileri. Saat 03.30'da bu işlem yapılıyorsa burada bir denetim mekanizması yok mudur? Hesaba neden bloke koymuyorsun da bu paranın çekilmesine izin veriyorsun? İnternet, telefon ortamından kredi çekimini engelle dememiz lazım. Sözleşmeler de otomatik olarak banka lehine oluyor. Mağduriyetler her geçen gün artış gösteriyor.
Linkleri tıklarken iki kere düşünmek gerekiyor. Bankaların mobil uygulamalarından bu işlemlerin yapılması gerekiyor. BDDK'nın bu olayların üstüne yani bir bankada yüzlerce mağdur çıkıyorsa tek vatandaş suçlu değildir. Tehlike çok daha farklı boyutlara ulaşmış demektir."